Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi demiş Kanuni Sultan Süleyman:Sağlık vücudun ve zihnin hastalıksız halidir.Dünyadaki en değerli hazinedir.- Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi vardır. Sağlıklı olmayan insan başarı göremez,yaşadığı hayattanda zevk almaz. evet sağlık herşeyin en önemlisi ondan sonra gelir gerisi sağlıklı olmak dileğiyle sağlıklı günler.
hepsişifa 4
12 Kasım 2009 Perşembe
KARA LAHANA VE FAYDALARI
Kara lahana turpgillerden geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu yeşil olan bir lahana çeşididir. Doğu Karadeniz halkının temel besin maddesidir. Yaz kış yenilen bu sebzenin adı eski Yunanca lahana “yenilebilen sebze” kelimesinden gelmekte bölgede pancar, kelem, pezük, lu (Lazca), şaviphali (Gürcüce)[2] olarak adlandırılmaktadır.
Kara Lahananın Faydaları:
Çok besleyici bir sebze olan kara lahana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır. Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücüdun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur.
Kara Lahana nasıl kullanılır?
Çoğunlukla yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca, sıkılarak suyu çıkarılıp içilebilir. Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.
Kara Lahana İçeriği;
100 gram taze kara lahanada ortalama şunları içerir:
Enerji değeri 167 kJ
Karbonhidrat 4 gram
Protein 4 gram
Yağ 0,9 gram
C Vitamini 100 mg
B1 Vitamini 0,02 mg
B2 Vitamini 0,20 mg
Karoten 5,3 mg
Kalsiyum 200 mg
Demir 1,0 mg
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder