hepsişifa 4

30 Mart 2010 Salı

Saç Hastalıkları ve Onlara İyi Gelen Şeyler

Vücudumuz hastalanıyor da saçlarımız hastalanmıyor mu? Kesinlikle saçlarımızda hastalanmakta üstelik öyle bir hastalık ki estetik düşmanı ayna düşmanı…

Saçınızda kaşıntı varsa bu ciddi bir saç problemi olabilir hadi hep birlikte saçlarımızda kaçıntıya neler sebep olabilir inceleyelim

Bitlenme,

Saç egzemaları ve diabetes mellitus yani şeker hastalığıdır.

Kepeklenmeye sebep olan hastalıklar ise;

Saç egzaması,

Sedef hastalıkları,

Sinirsel ekzama ve mantar hastalığıdır. (Tabii en önemli faktör kalıtsal yani genetiktir bu konuyu ilerleyen yazılarımızda açıklığa kavuşturacağız)

En önemlisi korunmaktır. En iyi korunma yolu temizlik ve hijyen kurallarına uymaktır.Hijyen kurallarına uymanız bu hastalıkları geçirme ihtimalinizi en aza indirgeyecektir. Yine saç dökülmesi ve seyrekleşmesi de önemli bir saç sağlığı sorunudur. Yaygın saç dökülmesine neden olan hastalıklar; Ateşli hastalıklar, Demir-protein-çinko eksikliği, Tiroid hastalıkları (tiroid bezinin az veya çok çalışması durumlarında), Gebelik, Şeker hastalıkları, Karaciğer ve böbrek hastalıkları, Anemi, Zayıflama için aşırı diyet yapma, Kanser hastalıklarının seyrinde bazı ilaçlar ve kimyasal madde kullanımı, Merkezi sinir sistem hastalıkları ve stres yer alır. Bunların dışında bir de kadınlarda görülen, erkeklerdeki olağan kelliğe benzer androgenetik alopesi mevcuttur. Bu duruma en çok over kistleri, hormonal bozukluklar ve andrenal tümörler sebep olabilirler. Bu nedenlerden dolayı androgenetik tip alopesi çok iyi araştırılmalı ve tetkikleri yapılmalıdır ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.

Bölgesel saç dökülmesi de önemli bir saç sağlığı sorunudur. En sık rastlanan bölgesel saç dökülmesine örnek olarak mantar hastalıkları, saç kıran, bazı kozmetiklerin fazla kullanılması ve sürekli bir bölgeden saç koparılması sayılabilir.

Saç kıran hastalığı Aman ha Dikkat edin;

Saç kıran, 1-2 cm. çapında yuvarlak bir alanda ani saç dökülmesidir. Bu tür saç dökülmesi bir bölgede olabildiği gibi birkaç değişik yerde, örneğin sakal, saç, kaş ve kirpiklerde de olabilir. Saçkıranların asıl sebebi strestir. Fakat bazı otoimmun ve cilt hastalarında da görülebilir. Mantar hastalığı ise özellikle buluğ çağından evvelki çocuklarda ortaya çıkar. Burada kırık saçlar içeren kepekli alanlar, kıl diplerinde kepek ve mantar birikimi üzerine iltihap bulunan ve kılların kolay çekildiği inflamatuar nodüler biçimde karşımıza çıkar. Bu hastaların dışında, bir de saçlı deride kıl, folliküllerinde tahribat yaparak dönüşümü olmayan saç dökülmesi oluştururlar. Bunlar en çok doğumsal olurlar fakat enfeksiyon, fiziksel, tümöral ve diğer nedenlere de bağlı olabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder