hepsişifa 4

30 Mart 2010 Salı

Cilt Saglığı İçin Omega İçerikli Yağların Önemi

Cilt sağlığı hakkında neler biliyoruz?
Vücudumuzu dış ortamlara karşı koruyan, adaptasyonu sağlayan zırhımızı ne kadar tanıyoruz? Eğer olumsuz bir yanıt veriyorsanız onu nasıl koruyacağınızı da bilmiyor olabilirsiniz. O halde bu yazıyı sonuna kadar okuyun.

Sağlıklı bir cilt sağlıklı bir vücudun aynası gibidir. Vücudumuz vitaminleri, mineralleri ve diğer önemli elementleri cilt altında depolar. Çeşitli çevresel şartlar nedeniyle vücudumuz bazen eskisinden çok bu maddelere ihtiyaç duyabilir. Böyle durumlarda vücut bu ihtiyaçlarını hemen cilt altından karşılar buna bağlı olarak cilt altındaki rezervimiz azalır ve cilt zamanla savunmasız kalabilir. Yaş ilerledikçe de bu savunmasızlık durumu cildi kurutmaya başlar. Sağlıklı ve güzel bir cilt için yedikleriniz sürdüklerinizden daha önemlidir.

Dengeli bir beslenme cilt hücrelerini nemli ve güçlü tutar. Omega-3 ve omega-6 cilt için son derece zorunlu yağlardır. Cilt hücrelerini saran zarları güçlendirirler böylelikle cildin daha genç görünmesini sağlarlar Cilt üzerindeki yaraların enfeksiyonla sonuçlanmasını engeller. Ayrıca omega yağlarının ideal dozda alınışıyla kan dolaşımı düzenli hale gelir ve bu şekilde hücrelere daha fazla oksijen taşınır. Bahsi geçen yağ asitlerinin ideal dozda alınımı akne, siyah nokta gibi cilt sorunlarının giderilmesinde de gayet etkilidir. Bu gibi cilt problemlerinin ana nedeni A,D ve E vitaminlerinin eksikliği yanında omega yağlarının ideal dozda alınamayışıdır.

Bu noktada duralım ve omegalar hakkında biraz bilgi verelim. Bunlar nedir ve nerelerde bulunur?

Omega ismini kimyasal yapısından almıştır. Omega-3 ve Omega-6 döllenme anından başlayarak yaşamımızın her alanında doku hücrelerinin en önemli yapı taşlarıdır diyebiliriz. Bağışıklık sistemini güçlendirir kalp ve sedef hastalıklarından korur. Bilim adamlarının mucize molekül gözüyle baktıkları omega-3 yağ asitleri olmadan, hayat daha bir zor ve acılı olacaktır. Çünkü bu yağ asitleri hücrelerin davranış şekillerini bile değiştirmektedirler. Hücrelerde oluşabilecek en ufak bir yağ asidi dengesizliği, onların hayat elveda demelerine neden olabilir. Omega-3 retina, beyin ve sperm hücrelerinin hatasız çalışabilmeleri için oldukça gereklidir.Omega-3 kolestrol konusunda, kolesterol düşürücü ilaçlar kadar iyidir. Hem de doğal olduğu halde…

Ama şunu da hemen belirtelim; omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini belli bir dengeyle almalıyız. Yoksa sonuçlar pek iyi olmayabilir. Dünya sağlık örgütü tarafından önerilen ideal doz şöyledir: Her 5-10 gram omega-6 yağ asidine karşılık, 1 gram omega-3 yağ asidi almalıyız. Aşırı omega-6 yağ asidi alımı, omega-3 ü baltalayabilir.

Nelerde bulunurlar?

Omega-6 yağ asitleri bitkisel yağlarda bulunurlar. Yani muhtemelen birçoğunuz farkında bile olmadan sürekli bu asidi alıyorsunuz vücudunuza.
Omega 3 ise yağlı balıklar ve deniz ürünleri, ceviz, badem, mısır, marul vs de bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder