hepsişifa 4

30 Mart 2010 Salı

Saç dökülmesinin çok çeşitli nedenleri vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.



• Erkek tipi saç dökülmesi: Bu saç dökülmesi tipinin sıklığı tam olarak kaydedilmemekle beraber beyaz ırktaki insanlarda sıklığı %100′e yaklaşmaktadır. Sitemizde erkek tipi saç dökülmesi ile ilgili birçok bilgiyi sizlerle paylaşmayı amaçlıyoruz (ancak daha kapsamlı çalışmalar için biraz sabır rica edeceğiz, bu arada lütfen yazılara olumlu veya olumsuz yorum yapınız)



• Diffüz alopesi: Bütün kafa derisi üzerinde yayılan jeneralize veya global saç dökülmesidir. Ciddi boyutlarda saç kaybı olana kadar genellikle farkedilmez. Diffüz alopesinin gidişatı değişkendir ve nedene bağlı olarak devamlı veya dönem dönem artan şekilde olmaktadır. Yani tam olarak kesin bir yönü yoktur da denebilir.



• Alopecia areata: Belirti vermeden sınırları belirgin küçük dairesel yamalar şeklinde ortaya çıkar. Bazen de bütün kafa derisindeki saçın, hatta bütün vücuttaki kılların kaybıyla seyreder. Bunların dışında yara dokusu oluşturmayan, geri dönüşümlü ve yaş, cinsiyet ve ırk tercihi olmayan bir hastalık olarak tanımlanır.



• Enfeksiyonlar yani hastalıklar- Buradaki saç kaybı çeşitli mikroorganizmalar (mantarlar, bakteriler veya virüsler) ve bitler tarafından doğrudan veya dolaylı olarak saçın gövdesinin yıkılması veya saç foliküllerinin işlevlerinin bozulmasına bağlıdır. Bu tipteki saç dökülmesi neden olan mikro organizmaya göre değerlendirilir.



• Alopesiye neden olan saç gövdesi anormallikleri - Saç gövdesinin yapısal anormallikleri dört grupta incelenir: kırıklar, düzensizlikler, kıvırcıklanma veya sarmallaşmalar ve saç gövdesini etkileyen yabancı maddeler.



• Çeşitli nedenlere bağlı alopesi - Sedef hastalığı gibi çeşitli kronik cilt hastalıkları saçlı deriyi de tutabilir.

Bunların dışındaki diğer saç dökülmesi tipleri genelde geçicidir ve çeşitli faktörler tarafından oluşur. Bunlara örnek olarak stres, troid bozuklukları, çinko ve demir eksiklikleri, enfeksiyonlar, genel anestezi ile ameliyat, diyabet, aşırı doz A vitamini, başta kemoterapi olmak üzere çeşitli ilaçlarla yapılan tedaviler verilebilir.

Tüm bunlara ek olarak yine şu etkileri de gözden kaçırmamak gerekli.



Erkeklerde ve kadınlarda beslenme yetersizliği, yanık, travma ve bunun gibi pek çok nedenle saç dökülmesi olabilmekle beraber en sık rastlanılan saç dökülme nedeni androjenik dediğimiz hormonal saç dökülmesidir.

Bu tip dökülmede kalıtsal yatkınlık dışında, androjenik hormonlara (erkeklik hormonları) uzun süreli maruz kalınması da aynı tip saç dökülmesine neden olur.

Androjenik Hormonlar

Hem erkekte hem de kadın da androjenik hormonlar olarak adlandırdığımız “erkeklik hormonları” mevcuttur. Bunlardan bazıları testesteron, androstenodion ve dehidroepitestesterondur(DHT). Bu hormonlar erkeklerde testis ve böbrek üstü bezlerden, daha az miktarda olmak üzere kadınlarda ise yumurtalık ve yine böbrek üstü bezlerden salgılanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder