hepsişifa 4

30 Mart 2010 Salı

Enginarın Faydaları

Enginarı Kısaca Tanıyalım;
Enginarın toprak üstü organları bir yıllık, toprak altında bulunan kök kısmı ise çok yıllıktır. Bulunduğu yerde yıllarca kalabilir ve ürün verir. Sofralarımızı süsleyen önemli bir sebze olan enginarın besin değeri çok yüksektir. Birçok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerir. A, D, D2, B6 ve C vitaminlerini içinde ihtiva eder



Faydaları; Enginar cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolesterolü azaltır.

Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi geldiği düşünülmektedir.



Yetişme; Ilık iklim sebzesidir. (-5)-(-6)0C’ın altındaki sıcaklıklarda toprak üstü kısımları kısmen veya tamamen donar. Sıcak ve kuru havalar ise başların açılması ve yeme kalitesinin düşmesine neden olur. En iyi ürün havaların bulutlu ve serin olduğu devrelerde olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder