Enginarı Kısaca Tanıyalım;
Enginarın toprak üstü organları bir yıllık, toprak altında bulunan kök kısmı ise çok yıllıktır. Bulunduğu yerde yıllarca kalabilir ve ürün verir. Sofralarımızı süsleyen önemli bir sebze olan enginarın besin değeri çok yüksektir. Birçok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerir. A, D, D2, B6 ve C vitaminlerini içinde ihtiva eder
Faydaları; Enginar cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolesterolü azaltır.
Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi geldiği düşünülmektedir.
Yetişme; Ilık iklim sebzesidir. (-5)-(-6)0C’ın altındaki sıcaklıklarda toprak üstü kısımları kısmen veya tamamen donar. Sıcak ve kuru havalar ise başların açılması ve yeme kalitesinin düşmesine neden olur. En iyi ürün havaların bulutlu ve serin olduğu devrelerde olmaktadır.
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi demiş Kanuni Sultan Süleyman:Sağlık vücudun ve zihnin hastalıksız halidir.Dünyadaki en değerli hazinedir.- Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi vardır. Sağlıklı olmayan insan başarı göremez,yaşadığı hayattanda zevk almaz. evet sağlık herşeyin en önemlisi ondan sonra gelir gerisi sağlıklı olmak dileğiyle sağlıklı günler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder