hepsişifa 4

16 Aralık 2009 Çarşamba

Kırmızı lahana ve faydaları




Kırmızı lahana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), turpgillerden (Brassicaceae) geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu kırmızı/bordo olan bir lahana çeşididir.

Pişirildiğinde genelde mavi renk alır. Kırmızı rengi muhafaza için içine sirke ya da asitli bir meyve konulmalıdır.

Kırmızı lahana iyi gübrelenmiş bir toprağa ve yeterince neme ihtiyaç duyar. Mevsimlik bir bitkidir baharda ekilir ve güzün toplanır. Kırmızı lahana beyaz lahanaya göre kışın saklamaya daha elverişlidir, turşu yapılması gerekmez.

Dr Ender Saraç

Dr Ender Saraç bir konuşmasında mor renkli sebze ve meyvelerin son derece faydalaı olduğunu ve mutlak surette tüketilmesi gerektiğini söylemişti. İşte bir mor renk daha ; Kırmızı lahana;

Kansere karşı çok iyi bir savaşçı olan kırmızı lahananın faydaları saymakla bitmiyor. Deyim yerindeyse, her derde deva.

Prof. Dr. Süleyman Türk

Prof. Dr. Süleyman Türk, kırmızı lahananın beyni ve kalbi koruduğunu, kansere karşıda önleyici etkiye sahip olduğunu söyledi. Kırmızı lahananın faydaları ile ilgili Amerikan Tarımsal Araştırma Merkezi’nin yapmış olduğu araştırma sonuçlarının çarpıcı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman Türk şöyle dedi:
“Beltsville Human Nutrition Research Center’de yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, insan sağlığı için çok faydalı olan ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etkileri bilinen flavanoidler grubundan olan Anthocyaninlerin 36 farklı türünün kırmızı lahanada bol m iktarda olduğu belirlenmiştir. Anthocyaninlerin kansere karşı koruyucu etkilerinin yanında beyin fonksiyonlarını ve kalp fonksiyonlarını iyileştirici etkiye sahip maddeler olduğu da ortaya çıktı. Başta kırmızı lahana olmak üzere koyu renkli sebze ve meyveler şifa hazinesi.”

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, sebze ve meyvelerin sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez gıdalar olduğunu belirterek, kırmızı lahananın insan vücudunu kanserden koruyarak, beyin ve kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Kırmızı lahanayla ilgili Amerikan Tarımsal Araştırma Merkezi’nin (US ARC) yapmış olduğu araştırma sonuçlarının “The Journal of Agricultural and Food Chemistry” dergisinin son sayısında yayınlandığını bildiren Prof. Dr. Süleyman Türk, “Beltsville Human Nutrition Research Center’de yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, insan sağlığı için çok faydalı olan ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etkileri bilinen flavanoidler grubundan olan Anthocyaninlerin 36 farklı türünün kırmızı lahanada bol miktarda olduğu belirlenmiştir. Bu 36 Anthocyanin’den 8 tanesi, yeni keşfedilenler olarak bilim dünyasına tebliğ edildi. Anthocyaninlerin kansere karşı koruyucu etkilerinin yanında beyin fonksiyonlarını ve kalp fonksiyonlarını iyileştirici etkiye sahip maddeler olduğu da ortaya çıktı. Başta kırmızı lahana olmak üzere koyu renkli sebze ve meyveler şifa hazinesi” dedi.
Prof. Dr. Türk, Amerikan Tarımsal Araştırma Merkezi’nin bu konuda yapmış olduğu daha önceki çalışmalarda Anthocyaninlerin bol miktarda alınmasının C vitamininin antioksidan özelliğini ikiye katlayıcı etkisinin de tespit edildiğini vurguladı.

1 yorum: