hepsişifa 4

5 Ocak 2010 Salı

Pekmezin Faydaları


Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.


Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir.
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom

içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur. Ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.

ÜZÜM PEKMEZİ

Vücuttaki kanı arttırır

Enerji verir

İştah açar

Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır

Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir

Damar sertliğine iyi gelir

Kan dolaşımını rahatlatır

DUT PEKMEZİ

Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar.

Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir.

Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır.

Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir.

Sporcular için bir enerji deposudur.

Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur.

Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur.

Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir.

Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır

KEÇİ BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ

Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler

Kalbi takviye eder

Vücudu güçlendirip dinamize eder

Kansızlığa birebirdir

Dişleri besler Kemikleri güçlendirir

Bağırsakları çalıştırır

Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır

Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir

akciğer rahatsızlıklarında da kullanılır.

ANDIZ PEKMEZİ

Andız pekmezi ise bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir.Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir.


Alıntı.

4 yorum:

  1. Happy new year 2010 to you and your family

    YanıtlaSil
  2. Pekmez denince benim aklıma çocukluğumda yaşadığım bağ bozumları ile başlayan omcalardaki üzümleri kesip, şırana dediğimiz bir havuza atılan günleri hatırladım. Daha sonra ayaklar çemrenir ve şırana havuzundaki üzümler çiğnenir, üzümün şırası havuzun en altında bulunan lülesinden kaplara alınır, daha sonra da bağ leğeni dediğimiz bir leğende bu şıra kaynatılarak üzüm pekmezi elde edilirdi.

    "Pekmezin faydaları" konulu bloğunuzu da büyük bir keyifle zevk alarak okudum. Pekmezin faydaları konusunda bilgiler edindim. Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Allah'a emanet olun, sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  3. Ben teşekkür ederim ziyaret ve yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  4. pekmez bizde de çok kullanılır eskiden beri teşekkürler

    YanıtlaSil